In aceasta perioada, suntem solidari cu intregul sector si incercam prin activitatea noastra sa ramanem alaturi si continuam sa activam pentru protejarea si sprijinirea producatorilor in aceasta perioada de incertitudine.

Documentul impactului negativ  in contextul epidemiei de COVID-19 si propuneri de masuri/solutii ale industriei de textile, confectii, pielarie si incaltaminte transmise Guvernului Romaniei disponibil  aici .

Centralizarea unei baze de date cu ofertele producatilor din industrie ce au capacitatea de a produce materia prima si echipamente de protectie medicala.

FEPAIUS centralizeaza o baza de date cu ofertele producatilor din industrie ce pot produce materia prima si echipamente de protectie medicala

Informatiile solicitate (denumire firma, produs (specificatii), cantitate (buc), certificari/avize, persoana de contact, e-mail) pot fi transmise la FEPAIUS.

Descarca baza de date

Grup de lucru pentru dezvoltarea producției de echipamente sanitare

Situația dramatică a sistemului sanitar din România și lipsa de echipamente de protecție medicală cu care se confruntă personalul aflat în linia întâi în bătălia împotriva COVID-19, au determinat echipa Dialog Textil împreună cu consultantul în textile Răzvan Ionele să inițieze crearea unui grup de lucru open-end, deschis celor care vor să se implice în dezvoltarea unei capacități de producție de echipamente medicale la standarde internaționale. Mai multe detalii…

Mai multe detalii…

Pachet standarde COVID-19

ASRO, în calitate de organism național de standardizare, se alătură deciziilor luate și la nivel european, la inițiativa Comisarului European pentru Piața internă, Thierry Breton, și lansează un pachet de standarde, prin care oferă acces temporar gratuit la standardele române care adoptă identic standardele europene (internaționale) identificate ca fiind indispensabile în situația actuală: măști comune de filtrare, mănuși medicale și îmbrăcăminte de protecție.

Mai multe detalii…

Structuri responsabile pentru primire solicitări, analiză documentație, eliberare avize, elaborare rapoarte de testare.

Conform articolului 10 al Ordonanței Militare nr. 4 -pe perioada stării de urgență se autorizează Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare, Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN1 și Ecologie, Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” pentru avizarea/autorizarea materialelor, componentelor, echipamentelor și dispozitivelor medicale necesare pentru prevenirea și combaterea răspândirii, precum și pentru tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2, respectiv a biocidelor”. (CBRN1- Chimic, biologic, radiologic și nuclear).

Date de contact ale structurilor militare autorizate AICI

EURATEX – CONFEDERATIA EUROPEANA DE TEXTILE – CONFECTII publica pe pagina sa de internet: https://euratex.eu/covid-19/  liste cu oferte si solicitari de materiale, capacitati si suport in productia de masti, precum si informatii relevante despre acest subiect. Firmele europene sunt invitate sa-si completeze solicitarile / ofertele prin completarea unui formular. Solicitarile vor fi editate si actualizate zilnic.

Prezentarea inițiativelor de susținere a economiei europene pe care Comisia UE le-a propus (legate și de producția de măști și alte echipamente de protecție) pentru a face față crizei actuale COVID-19.

  • Pentru informații despre măsurile de sprijin lansate de Comisia Europeană la nivel general accesati urmatorul link. În această pagină veți găsi toate inițiativele privind sprijinul acordat economiei europene.
  • Initiativa  Coronavirus Response Investment – direcționarea a 37 de miliarde de euro din investițiile publice europene pentru a face față caderii crizei Coronavirus, Comisia va propune renuntarea in acest an la obligația de a solicita restituirea prefinanțării neutilizate pentru fondurile structurale și de investiții europene deținute în prezent de statele membre . Statele membre vor fi obligate să utilizeze aceste sume pentru a-și accelera investițiile în cadrul fondurilor structurale. Mai multe detalii privind Coronavirus Response Investment aici.
  • Grupul BEI oferă sprijin companiilor europene aflate în dificultate de pandemia coronavirusului și efectele economice ale acesteia. O finanțare potențială de până la 40 de miliarde de euro poate fi mobilizată în scurt timp, susținută de garanții ale Grupului Băncii Europene de Investiții și bugetului Uniunii Europene. Mai multe detalii…
  • Comisia a publicat recomandări privind supravegherea pieței și evaluarea conformității la 13 martie 2020 (accesati link) privind echipamente de protecție și anumite tipuri de dispozitive medicale. Această recomandare prevede două scenarii în care produsele pot fi introduse pe piață chiar dacă procedurile de evaluare a conformității nu au fost încă finalizate. Mai mult, în ceea ce privește standardele (pe lângă comunicarea Comisiei privind recomandările privind supravegherea pieței și evaluarea conformității), Comisia emis un document de intrebari si raspunsuri (Q&A) privind standardele și evaluările de conformitate pentru aceste produse specifice. Aici veți găsi documentul relevant.
  • Initiativa Grupului de lucru al Consiliului European de a identifica companiile din sector din statele membre care ar fi interesate și care ar avea capacitatea de a reconverti producția pentru a produce măști de față sau alte echipamente medicale / PPE.

(Grupul de lucru pe industria textila a Comisiei Europene)